اداره امور دام
اصلاح نژاد دام سنگین و دام سبک در روستاهای مختلف و تحت پوشش قرار دادن دامهای سنگین و سبک با بکارگیری کارشناسان دامپروری
* نظارت واجرای طرح اصلاح نژاد دام سنگین و دام سبک در روستاهای مختلف و تحت پوشش قرار دادن دامهای سنگین و سبک با بکارگیری کارشناسان دامپروری
* توزیع جو یارانه دار بین دامداران خسارت دیده از خشکسالی
* توزیع کود اوره جهت غنی سازی کاه و سیلو
* آمارگیری و سرشماری زنبور عسل شهرستان
* نظارت بر بهسازی و نوسازی اماکن دامی
* احداث سیلوهای علوفه
* توزیع سیمان جهت دامداریهای دارای پروانه بهسازی و نوسازی
* نظارت بر توزیع پولت بومی
* صدور مجوزهای بهسازی و نوسازی
* ارائه تسهیلات بانکی نقدینگی گاو شیری و نقدینگی مرغ گوشتی
* نظارت بر تلقیح مصنوعی
* تمدید پروانه های بهره برداری کوچک روستایی
* نظارت و کنترل کیفی کارخانجات خوراک دام
* بهبود تغذیه دام و جیره نویسی
* نرخگیری فرآورده های دامی و زنبور عسل
* نظارت بر عملکرد شرکتهای مشاوره ای و تشکلهای دام و طیور
* ماهیدارکردن استخرهای گرم آبی
* صدور مجوز استقرار و کوچ زنبور عسل و صدور شناسنامه زنبورداری
* توزیع شکر بین زنبورداران
* تایید سوخت مرغداریها و گاوداریها
* ارسال گزارشهاي جوجه ريزي وكشتار بصورت ماهيانه وانجام ثبت طرح تكفا
* برگزاري جلسات توجيهي جهت اجرای طرح بهينه سازي مصرف سوخت در واحدهاي مرغداري وگاوداري
آمار دام و طيور و توليدات
تعداد گاو گوساله 24500راس
تعداد گوسفند و بز 220000راس
تعداد مرغداري گوشتي 141 واحد با ظرفيت 2350000 قطعه در هر دوره
تعداد مرغداري تخم گذار 3 واحد با ظرفيت 130000 قطعه
تعداد كلني زنبور عسل 67000كلني
تعداد واحد پرورش شتر مرغ 2 واحد مولد ويك واحد پروار با ظرفيت كل 600 قطعه
توليدات :
1) توليد شير خام 68000 تن ساليانه رتبه سوم استان
2) توليد گوشت قرمز 5100 تن ساليانه رتبه چهارم استان
3) توليد عسل 680 تن ساليانه رتبه دوم استان
4) توليد گوشت مرغ 15000 تن ساليانه رتبه پنجم استان
5) توليد تخم مرغ 3100 تن ساليانه -----------
شهرستان شهرضا درتوليد گوشت شتر مرغ و گوشت بوقلمون رتبه سوم استان را به خود اختصاص داده است.
چالش ها و مشكلات بخش دام و طيور شهرستان
الف ) زنبورداري :
شهرستان شهرضا با بيش از 57000 كلني زنبور عسل و توليد بيش از 600 تن عسل ساليانه يكي از قطب هاي زنبورداري استان و داراي رتبه دوم توليد عسل استان مي باشد كه با 300 خانوار زنبوردار بيش از 900 نفر اشتغالزايي مستقيم و غير مستقيم ايجاد نموده است . لكن به دليل خشكسالي و سوء مديريت با مشكلات فراواني مواجه گرديده كه در ذيل به شرح آن مي پردازيم:
1 ) تلفات و كاهش جمعيت زنبور: عارضه نا شناخته CCDپديده گرد و غبار و خشكسالي باعث فرار زنبور و كاهش شديد جمعيت زنبور و نهايتا از بين رفتن تعدادي از كلني ها و ايجاد خسارت سنگين به بخش زنبورداري گرديده است .
2) كاهش شديد توليدات : عوامل ذكر شده و كاهش جمعيت باعث كاهش شديد توليد عسل بوده به نحوي كه توليد تا 80٪در هر كلني نيز كاهش يافته كه اين موضوع معيشت بيش از 300 خانوار زنبوردار كه شغل اصلي آنها زنبورداري است با مشكل جدي مواجه ساخته است.
3)عدم تسهيلات و ارائه نقدينگي لازم در بخش زنبورداري: اگر چه در استان حمايت هايي از جماه تامين شكر يارانه دار٬ داروي رايگان و كمك هاي فني اعتباري جهت زنبورداران بعمل آمد لكن خسارت به حدي بود كه كمك هاي مذكور چاره ساز نبود.
4) ايجاد امراض مختلف به دليل شرايط بد آب و هوايي و محيطي شامل آفت زدگي مراتع٬ پيدايش بيماري لوك٬ شيوع بيش از حد كنه واروا و....
5) طرح ساماندهي وانت بارها و تهيه بار نامه جهت حمل و نقل برون شهري كه از مصوبات هيئت محترم دولت مي باشد جهت زنبورداران باعث ايجاد مشكل گرديده چون نحوه استفاده زنبورداران از وانت ها به صورت خاص بوده و دائما در بيابان ها و مراتع به سر مي برند امكان دسترسي به پايانه باربري برآن ها ميسر نمي باشد همچنين جون مجبور به جابجايي شبانه هستند اين مشكل مضاعف مي گردد.
6) پايين بودن قيمت عسل نسبت به زحماتي كه زنبوردار جهت توليد آن متحمل ميگردد و بدين منظور پيشنهاد ميگردد با سرمايه گذاري دربخش فرآوري و بسته بندي عسل درجهت عرضه عسل با قيمت واقعي اقدامي صورت گيردكلا با تقويت تشكل ها و ارائه تسهيلات بلند مدت مي توان توليدكنندگان را حمايت نمود.
ب) گاوداري:
شهرستان شهرضا با بيش از 24 هزار راس گاو و گوساله و توليد بيش از 240تن روزانه توليد شير گامي مهم در جهت توليد پروتئين و خود كفايي كشور بر مي دارد خشكسالي هاي اخير مشكلات عديده اي را در اين مسير ايجاد نموده است از جمله:
عدم تناسب قيمت تمام شده توليدات سود متعارف با قيمت خريد آن توسط كارخانجات و موسسات با توجه به جلسات متعدد وزارت جهاد كشاورزي و بازرگاني درخصوص لحاظ نمودن قيمت تمام شده در قيمت گذاري توليدات هنوز اين معضل وجود دارد بالا بودن قيمت نهاده ها مانند جو ٬ذرت٬ كنجاله و افزايش 120 درصدي جو كه يكي از اقلام اصلي خوراك دام مي باشد ( از 215 تومان به 470 تومان) از يك طرف و كاهش قيمت خريد شير توسط گارخانجات از طرف ديگر باعث بروز مشكلات عديده اي در بخش گاوداري و توليد شير گرديده است .
عدم ارائه تسهيلات سرمايه در گردش در سال 90: باعث افزايش اثرات مخرب خشكسالي در بخش دامپروري گرديده كه همه دامداران در خصوص پرداخت تسهيلات با مشكل مواجه شده و بعضا تا صدور اجرائيه توسط بانك عامل نيز پيش رفته اند.
ج)مرغداري:
شهرستان شهرضا با داشتن 140 واحد مرغداري با ظرفيت 35/2ميليون قطعه در هر دوره توليدي معادل 15 هزار تن گوشت سفيد در سال را دارد اين صنعت جهت ارائه فعاليت با مشكلات ذيل روبرو مي باشد:
عدم ثبات در قيمت جوجه٬ نهاده ها٬ فروش توليدات
بزرگترين مشكل مرغداران عدم ثبات در قيمت اقلام مرتبط با اين صنعت مي باشد قيمت جوجه توسط موسسات جوجه كشي بالاتر از نرخ مصوب از مرغدار دريافت ولي فاكتور آن معادل نرخ مصوب تحويل مي گردد و مرغدار مجبور به پرداخت آن مبلغ مي باشد قيمت ذرت در سه ماهه گذشته نوسان زيادي داشته و با افزايش 40% مواجه گرديده است قيمت مرغ زنده نيز بر اساس شرايط عرضه و تقاضا در نوسان بوده كه اين مسائل باعث شده امنيت شغلي صنعت مرغداري به حداقل خود برسد.
وجود بيماري هاي مختلف و ميكس شدن آنها : باعث تلفات شديد حتي تا معدوم كردن كل واحد مرغداري در اين شهرستان گرديده كه پرداخت خسارت بيمه تنها درصدي از آن خسارت را مي تواند جبران نمايد.
عدم تسهيلات : سر رسيد شدن تسهيلات سرمايه در گردش و عدم ارائه تسهيلات سرمايه در گردش مرغداري در سال 90 باعث افزايش نگراني هاي مرغداران گرديده است.
د) گوسفند داري :
شهرستان شهرضا با بيش از 220 هزار گوسفند و بز نقش مهمي در توليد گوشت قرمز و خود كفايي كشور ايفا مي نمايد. افزايش قيمت جو كه يكي از اصلي ترين اقلام علوف هاي در اين بخش مي باشد باعث ايجاد نگراني در گوسفنداران شده است . عدم استمهال و عدم ارائه تسهيلات جديد نيز از ديگر مشكلات گوسفند داران اين شهرستان مي باشد. واردات گوشت قرمز باعث بي ثباتي قيمت گوشت و سلب انگيزه پرورش دهندگان دام سبك شده است.
ﮬ) شيلات
در بخش شيلات با توجه به خشكسالي هاي چند سال گذشته شرايط جهت پرورش ماهي نا مساعد گرديده و تنها استخر پرورش ماهي قزل آلا ي اين شهرستان در روستاي هوك به دليل خشك شدن آب قنات غير فعال شده لكن با پيگيري هاي بعمل آمده مجوز احداث يك واحد استخر پرورش ماهي قزل آلا در روستاي امين آباد با ظرفيت يكصد تن با استفاده از آب تنگ چاييده و سركت صادر گرديده كه يك واحد آن به بهره برداري رسيده است. پرورش ماهي گرمابي در استخر هاي دو منظوره شهرستان با توجه به شرايط آب و هوايي فعال مي باشد و در حال حاضر تعداد 28 استخر دو منظوره جهت پرورش ماهي كپور و آمور فعاليت دارند.
نكته پاياني : با توجه به واگذاري صدور پروانه ها و مجوز هاي دام و طيور به بخش خصوصي و نظارت سازمان نظام مهندسي و عدم وجود نمايندگي در شهرستان ها مشكل تردد دامداران به استان بر ساير مشكلات اجرايي آنها اضافه شده است كه اين معضل جهت دامداران روستايي بيشتر خود را نشان مي دهد و نياز است نمايندگي فعال نظام مهندسي كشاورزي در شهرستان ها برنامه ريزي شود تا پاسخگويي دامداران و كشاورزان باشد
به منظور پاسخگويي به بخش دام و طيور شهرستان نياز است حداقل اعتباري معادل 15 ميلياردريال جهت پرواربندي گوساله و بره : 20 ميليلرد ريال جهت نقدينگي گاو شيري : 20ميليارد ريال جهت نقدينگي مرغداران : 15 ميليارد ريال نقدينگي زنبور عسل (كم بهره) واختصاص ميزان 2000 تن جو با قيمت تعادلي يا يارانه دار جهت گوسفندداران و گاوداران شهرستان و اختصاص 5000تن خوراك يارانه دار جهت گاوداران شهرستان در نظر گرفته شود .
در پايان بازنشتگي پرسنل امور دام وكاهش نيرو از 9 نفر به2 نفر و كاهش حمايت سازمان از شهرستانها در بخش اضافه كار وماموريت باعث كاهش انگيزه پرسنل و مقايسه خود با وضعيت رفاهي و حقوقي ساير ارگانها و ادارات يا حتي مقايسه با سازمان استان و مركز مي گردد. |